In het hele land is om 11 uur een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis van de slachtoffers van het busongeluk in Zwitserland. Na de minuut stilte werden overal de rouwklokken geluid.


Hele land maakte het even stil
Ook in de Kempen in de scholen werden de lessen om 11 uur onderbroken voor de minuut stilte. In sommige scholen werden de leerlingen samengeroepen op de speelplaats, na de minuut stilte speelde er passende muziek. In de Sint-Lambertusschool in Heverlee lieten de leerlingen na de minuut stilte balonnen op met kaartjes en boodschappen.

Ook het openbaar vervoer nam de minuut stilte in acht. De treinen die in de stations stonden vertrokken niet en er werd overal vooraf een boodschap omgeroepen. Trams, bussen en metro’s die onderweg waren, reden tot de volgende halte en bleven daar dan 1 minuut staan.
Aan de publieke gebouwen hangen de vlaggen de hele dag halfstok. Om 11 uur legde het personeel van de steden en gemeenten ook even het werk neer. In de rechtbanken werden sommige zittingen onderbroken.

Op het Martelarenplein in Brussel was de Vlaamse regering bijeen om respect te tonen. De medewerkers en parlementsleden van Kamer en Senaat kwamen samen voor het parlementsgebouw op het Natieplein.
Ook in de privésector was er een rouwmoment. Zo legden autoproducenten Volvo in Gent en Ford in Genk de band stil. Ook op andere plaatsen werd het werk even neergelegd.

Heel wat mensen hebben ook spontaan een minuut van stilte gehouden. Op veel snelwegen zetten bestuurders zich even aan de kant voor een korte bezinning.

Na de minuut stilte werden in het hele land de rouwklokken geluid. In de haven van Zeebrugge lieten de schepen hun hoorns schallen, aan de brandweerkazernes loeiden de sirenes.

In heel wat moskeeën hebben de imams opgeroepen om vanmiddag tijdens het vrijdaggebed te bidden voor de slachtoffers van het busongeluk.

Bij het busongeluk in Sierre dinsdagavond kwamen 28 mensen om het leven, 22 kinderen en 6 volwassenen. Er vielen ook 24 gewonden. De slachtoffers keerden terug naar huis na een week sneeuwklassen in Zwitserland.

(belga)